Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18-4-2005

Ρώσοι κομμουνιστές: Αποκατάσταση Στάλιν, τώρα!


ΜΟΣΧΑ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ


Κεντρικός στόχος των Ρώσων κομμουνιστών είναι η «επαναδημιουργία μιας ανανεωμένης Σοβιετικής Ενωσης», η «έξοδος της Ρωσίας από τα αδιέξοδα, όπου την οδήγησε η ομάδα Γέλτσιν - Πούτιν», η «αντίσταση στην αμερικανική παγκοσμιοποίηση και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς», σύμφωνα με την εισήγηση του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ηγέτη του Κ.Κ. της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στο 33ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), που συνενώνει 16 κόμματα από δημοκρατίες και περιφέρειες της πρώην ΕΣΣΔ.


Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και αναφέρθηκε στο αίτημα πολλών κομμουνιστών «να αναθεωρηθεί η απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ για την προσωπολατρία και τις συνέπειές της», για να παρατηρήσει ότι, όπως είχε αποφασιστεί και παλαιότερα, «ο μεγάλος Στάλιν δεν χρειάζεται αποκατάσταση». Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό των 60 χρόνων του τερματισμού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της αντιφασιστικής νίκης, ο αμφιλεγόμενος ρόλος του Στάλιν και οι αντικρουόμενες σχετικές εκτιμήσεις επανέρχονται σε δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Με πρόταση του Γκ. Ζιουγκάνοφ, ωστόσο, το συνέδριο αποφάσισε για «άλλη μια φορά να υπογραμμίσει τις υπηρεσίες του Ι.Β. Στάλιν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση και τη σωτηρία του ανθρώπινου πολιτισμού από τη "φαιά πανούκλα"», αλλά και να υποστηρίξει την πρόταση βετεράνων να επιστραφεί στο Βόλγκογκραντ η ιστορική του ονομασία: Στάλινγκραντ.

Ο ηρωισμός του Κόκκινου Στρατού

Στην απόφαση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «ακριβώς χάρη στον ηρωισμό των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού και των εργαζομένων στα μετόπισθεν, χάρη στο σοσιαλιστικό κοινωνικό και κρατικό σύστημα, στη φιλία των λαών και τον ηγετικό ρόλο του Κ.Κ. με επικεφαλής τον Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, επετεύχθη η μεγάλη νίκη επί της χιτλερικής Γερμανίας». Οπως έγινε γνωστό, οι ιδέες του Στάλιν έχουν και επισήμως επιστρέψει στο ιδεολογικό οπλοστάσιο για την εκπαίδευση των στελεχών του ΚΚΡΟ και δημοσιεύονται πλήρως στην ιστοσελίδα του κόμματος (www.kprf.ru).

Στο Συνέδριο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και στη χθεσινή διάσκεψη για τα 60χρονα της νίκης, εκπροσωπήθηκαν 10 ευρωπαϊκά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ, με το μέλος του Π.Γ. του, Σπύρο Χαλβατζή.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 50% των ερωτηθέντων Ρώσων θεωρούν «αναμφισβήτητα ή μάλλον θετικό» τον ρόλο του Στάλιν στη ρωσική ιστορία, έναντι 37% που υποστηρίζουν το αντίθετο και 13% που δεν απάντησαν. Μάλιστα, το 42% θα επιθυμούσε ή δεν θα είχε αντίρρηση να κυβερνηθεί σήμερα η χώρα από έναν ηγέτη όπως ο Στάλιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου